Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία

         
multiparametric magnetic resonanance imaging (mpMRI)

         

Ερμηνεία:

Oι μελέτες δείχνουν ότι η mpMRI χάνει το 10% των σημαντικών προστατικών καρκίνων και έχει χαμηλή προγνωστική αξία.

Η mpMRI χρησιμοποιείται συνήθως για εντοπισμένες παθήσεις, κυρίως για την ανίχνευση ενδοπροστατικών βλαβών και για την καθοδήγηση βιοψιών.

Η απεικόνιση προστάτη με mpMRI είναι, μέχρι σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό ύποπτων βλαβών για τη διενέργεια  της βιοψίας του προστάτη, τον προγραμματισμό της ενεργού παρακολούθησης του προστάτη ή την οριστική θεραπεία του. Σε περίπτωση υποτροπής του καρκίνου του προστάτη, το mpMRI μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση τοπικής νόσου και να παρέχει ειδική διαχείριση. Είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει ένα υποσύνολο ασθενών στους οποίους η mpMRI αποτυγχάνει να απεικονίσει το csPCa. Αυτοί οι χαμένοι σημαντικοί καρκίνοι απαιτούν μεγάλη προσοχή. Η ποιότητα της mpMRI του προστάτη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τον εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένου μηχανικού εξοπλισμού, του μαγνητικού πεδίου και της ισχύος  κλίσης, το σετ πηνίου που χρησιμοποιείται, επίπεδα λογισμικού και υλικού, επιλογές παραμέτρων ακολουθίας), τον ασθενή (φάρμακα, σωματική συνήθης συμπεριφορά, κίνηση, μεταλλικά εμφυτεύματα, αέρια στο ορθό) και το πιο σημαντικό η ακτινολογική ερμηνεία εικόνων (φαινόμενα καμπύλης μάθησης, υποκειμενικότητα παρατηρήσεων, παραλλαγών μεταξύ παρατηρητών και στυλ αναφοράς). Οι διαφορετικές ερμηνείες των ευρημάτων μεταξύ των διαγνωστών αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο τρέχοντα περιορισμό αυτής της μεθόδου. 

Επομένως, το mpMRI παραμένει το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο απεικόνισης για την ανίχνευση PCa, καθοδηγώντας τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση, ενώ η μεταβλητότητα μεταξύ των διαγνωστών αντιπροσωπεύει τον σοβαρότερο περιορισμό. Η ακτινομική (radiomics) μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό βιοδεικτών απεικόνισης για να βοηθήσει τον ακτινολόγο να ανιχνεύσει σημαντικό PCa, μειώνοντας τους χρόνους εξέτασης και το κόστος. 

Η mpMRI είναι μια χρήσιμη μέθοδος για τον εντοπισμό, τη βιοψία και την καθοδήγηση της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Ορισμένοι περιορισμοί της mpMRI, όπως τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, λόγω χωρικής ανάλυσης και σχετικά χαμηλής επαναληψιμότητας ευρήματα μεταξύ διαφορετικών ακτινολόγων, μπορούν ενδεχομένως να επιλυθούν επενδύοντας περισσότερο στην εκπαίδευση και στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Use of multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) in localized prostate cancer. O'Connor L, Wang A, Walker SM, Yerram N, Pinto PA, Turkbey B.Expert Rev Med Devices. 2020 May;17(5):435-442. 

Prostate minimally invasive procedures: complications and normal vs. abnormal findings on multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI). Bui TL, Glavis-Bloom J, Chahine C, Mehta R, Wolfe T, Bhatter P, Rupasinghe M, Carbone J, Haider MA, Giganti F, Giona S, Oto A, Lee G, Houshyar R.Abdom Radiol (NY). 2021 Sep;46(9):4388-4400. 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ακτινοδιαγνωστική: